top of page

YARDIM MERKEZİ

  • Motor Yağlarında Raf Ömrü Nedir?
    Araç motorlarında da kullanılan madeni yağlar petrol ve çeşitli katkı kimyasallarının birleşiminden oluşmaktadır. Petrol, denizlerdeki bitki ve hayvanların çürüdükten sonraki kalıntılarından oluşur. Bu kalıntılar deniz yatağında milyonlarca yıl boyunca çürüdükten sonra, geriye yalnızca yağlı maddeler kalır. Çamur ve büyük kaya katmanları altında kalan yağlı maddeler de petrol ve gaza dönüşür. Dolayısı ile motor yağlarının ham maddesi olan petrol bekleyerek bozulmayacağı gibi ondan üretilen motor yağı gibi ürünlerde bekleyerek bozulmayacaktır. Peki bazı üreticiler neden ürünlerinde 5 yıl raf ömrü olduğunu ifade etmektedir ? Bu sorunun cevabı 5 yıl önce ürettikleri yağ ile ilgili soru veya sorunlar ile bağlarını koparmak istemeleri olabilir. Her ne kadar raf ömrü 5 yıl ifadesi kullanılsa da genelde motor yağları üzerinde son kullanma tarihi kullanılmaz. Ticari yasalara göre son kullanma tarihi olan tüm ürünlerde bu bilginin yer alması zorunludur. Bu bilgi de bize motor yağlarında raf ömrünün olmadığını, aşırı sıcaklara maruz kalmadan bekletildiğinde daima kullanılabileceğini ifade etmektedir.
  • Motor yağlarında son kullanma tarihi nerede yazar ?
    Genel olarak motor yağlarında son kullanma tarihi yer almaz. Bunun nedeni motor yağlarının durarak bozulan ürün grubundan olmamasıdır. Motor yağlarında yer alan tarih bilgisi ilgili yağın üretim bandına girdiği tarihtir. Bir kısım üretici motor yağlarının raf ömrünü 5 yıl olarak belirtmekte ve bunu ambalaj üzerindeki etiketlere yazmaktadır. Özetle motor yağlarının genelinde son kullanma tarihi bulunmamaktadır. Baz üreticilerin ifade ettiği 5 yıl raf ömrünü dikkate alırsak motor yağları üzerlerinde bulunan üretim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca kartere dökülebilir diyebiliriz.
  • Motor yağının güncel üretimli olması önemli mi?
    Bu soruya doğrudan hayır diyerek yanıt verebiliriz. Motor yağının ana maddesi olan petrol milyonlarca yıl boyunca yerin altında bekleyen bir maddedir ve bozulmaz. Motor yağında kullanılan katkılar kimyasaldır ve onlarda bozulma yapmaz. Dolayısı ile yağın güncel üretimli olması tüketicilere ek bir fayda sağlamayacaktır.
  • Aracıma hangi yağı kullanmalıyım ?
    Aracınızda hangi yağı kullanmanız gerektiğini aracınızın üreticisi motoru çeşitli testlere sokarak belirlemektedir. Üretici, bu testlerde performans kriterinin yanı sıra mevcut emisyon standartları da dikkate alınmaktadır. Özetle aracınızda hangi yağı kullanmanız gerektiğine araç üreticisi karar vermekte ve bunu aracınızın kullanım kılavuzuna yazmaktadır. Bizim de tavsiyemiz araç üreticisinin belirlediği yağı kullanmanızdır. Üreticinin belirlediği yağdan kastımız marka değil viskozite ve gerekli görülen performans sınıfını, üretici onayını karşılayan yağdır. Örneğin üretici API SN sınıfı 5W-30 viskozitede, MB-Approval 229.31 onaylı motor yağı öneriyorsa aramanızı bu şekilde yapabilir ve beğendiğiniz herhangi bir markayı tercih edebilirsiniz.
  • Viskozite Nedir?
    Viskozite, sıvıların akmaya karşı yani akışkanlığa karşı gösterdiği dirençtir. Akmazlık da denir. Akışkanlığı az olan sıvıların viskozitesi yüksektir. Viskozite için en önemli faktör ise molekülleri arasındaki çekim kuvvetleridir. Motor yağlarında viskozite 5W-30, 10W-40 şeklinde ifade edilir. Bura W, winter yani kış manasına gelmekte ve öncesinde gelen rakamın - dereceleri, sonrasında geçen rakamın ise + dereceleri gösterdiğini sembolize etmektedir. Örneğin 5W-30 viskozitede bir motor yağı -30 derece ile +35 derece arasındaki dış ortam sıcaklıklarında kullanılabilen bir yağı ifade eder.
  • Motor yağında incelik, kalınlık nedir ?
    Motor yağlarında viskozite değeri halk arasında ince yağ, kalın yağ şeklinde değerlendirilmektedir. Yağ inceldikçe viskozite yani akmazlık değeri küçülür, kalınlaştıkça akmazlık değeri artar. Örneğin viskozite değeri daha büyük olan 20W-50, viskozite değeri daha küçük olan 10W-40, 5W-30 gibi yağlardan daha kalındır ve akışkanlığa karşı direnci daha fazladır.
  • Yanlış viskozitede yağ kullanmak araca zarar verir mi?
    Motora olması gerekenden daha düşük viskozitede (halk arasındaki tabirle ince) motor yağı koyarsanız aracınızın motoru yağ kaçırabilir, sekmanlardan yanma odasına veya contadan motor dışına sızdırma yapabilir. Motor yağını motora olması gerekenden daha yüksek viskozitede (kalın) yağ koyarsanız motorun bütün parçalarının yağlama yapması zor olacaktır. Yağ pompasını zorlanacak, yağ basıncı ile çalışan mekanik kısımlar daha geç çalışacaktır. Özetle motorda yağ kaçırma gibi sorunlar oluşmadıkça araç üreticinizin tavsiye ettiği viskozitede yağ kullanmanız önemlidir.
  • 5W-30, 10W-40 Gibi Motor Yağları Üzerindeki Rakamların Anlamı Nedir?
    Bahsi geçen 10W-60, 0W-30 gibi W harfi ile ayrılmış rakam blokları SAE sınıfı viskoziteyi ifade etmektedir. Viskozitenin ne anlama geldiğini ilgili başlıktan okuyabilirsiniz.
  • Motor yağında BMW LongLife-04 onayı nedir ?
    Dizel partikül filtreli E90 ve E87 serilerinin piyasaya sürülmesiyle, yeni BMW Longlife-04 motor yağına olan ihtiyaç arttı. Yalnızca BMW Longlife-04 motor yağı kullanılarak dizel partikül filtresinin düşük yakıt tüketimi ile aracın tüm hizmet ömrü boyunca çalışması garanti edilebilir. Bu motor yağına eklenen niteliksel olarak yeni katkı maddeleri, yakıt yanması sırasında daha az kül oluşumuna katkıda bulunur ve böylece partikül filtresinin kül partikülleri tarafından tıkanmasını önler. Bu motor yağı öncelikle partikül filtreli dizel motorlar için tavsiye edilir, ancak benzinli motorlar için de mükemmeldir. BMW Longlife-04 motor yağı spesifikasyonu, Longlife-01 ve Longlife-98 yağlarının özelliklerini de içerir. Longlife-04 yağlarının benzinli motorlarda kullanımına yalnızca Avrupa ülkelerinde (AB artı İsviçre, Norveç ve Lihtenştayn) izin verilmektedir.
  • API SL CF ne demek?
    API; performans sınıfı onayı veren kuruluş Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (American Petroleum Institute) baş harfleridir. SL CF deki “S” harfi, bujiyle ateşlemeli yani benzinli motorlarda (spark ignition), “C” harfi, sıkıştırma ile ateşlemeli yani dizel motorlarda (compressed ignition) kullanılacağını gösterir. API SL/CF örneğinde “S” harfi önde olduğu için, bu yağın öncelikle benzinli araçlarda kullanılması öneriliyor demektir. “S”nin yanında ki “L” harfi, yağın benzinli araçta “L” sınıfı bir yağ olduğunu gösterir. Aynı zamanda bu yağ, dizel bir araçta ise CF sınıfı bir yağ olarak rahatlıkla kullanılabilir. Benzinli motorlarda: (min.performans) SA SB SC SD SE SF SG SH SJ (max.performans) Dizel motorlarda: (min. performans) CA CB CC CD CE CF (max.performans)
  • API SJ CF ne demek?
    API; performans sınıfı onayı veren kuruluş Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (American Petroleum Institute) baş harfleridir. SL CF deki “S” harfi, bujiyle ateşlemeli yani benzinli motorlarda (spark ignition), “C” harfi, sıkıştırma ile ateşlemeli yani dizel motorlarda (compressed ignition) kullanılacağını gösterir. API SJ/CF örneğinde “S” harfi önde olduğu için, bu yağın öncelikle benzinli araçlarda kullanılması öneriliyor demektir. “S”nin yanında ki “J” harfi, yağın benzinli araçta “J” sınıfı bir yağ olduğunu gösterir. Aynı zamanda bu yağ, dizel bir araçta ise CF sınıfı bir yağ olarak rahatlıkla kullanılabilir. API SJ/CF aynı zamanda hem benzinli hem de dizel motorlar için en üst API performans sınıfını temsil etmektedir. Benzinli motorlarda: (min.performans) SA SB SC SD SE SF SG SH SJ (max.performans) Dizel motorlarda: (min. performans) CA CB CC CD CE CF (max.performans)
  • Longlife yağ nedir?
    Sentetik teknolojiye dayanan Longlife (Uzun Ömür) 3 jenerasyonunun düşük sürtünmeli motor yağı. Mükemmel motor temizliğini sağlar. Zorlu birikintilerin birikmesini azaltır. Güvenilir çalışma sağlar ve dizel partikül filtresinin (DPF) çalışma ömrünü maksimuma çıkarır.
  • BMW Longlife 04 ne demek?
    Yağın özelliği bozulmadan 2 yıl kullanılabilen veya 40000 kmden daha fazla çalışabilen, dizel partikül filtresine zarar vermeyen yağ özelliğinde olduğundan emin olmak için bmw'nin öngördüğü onay sınıfıdır. Daha önceki versiyonu olan bmw longlife-01den farkı dpfli araçlarda kullanılabiliyor olmasıdır.
  • Mineral yağ nedir ?
    Bu yağlar tamamen petrolden üretilir. Bu yüzden mineral yağlar denir. 15W-40 ve 20W-50 yağlar genellikle mineral sınıfındaki yağlardır. Sentetik yağlar ise tümüyle insan yapımı yağlardır. Laboratuvarlarda kimyasal olarak üretilmektedirler.
  • Sentetik yağ nedir ? Sentetik yağı tercih mi etmeliyiz ?
    Motor yağlarında kullandığımız sentetik yağlar endüstrinin Grup III olarak sınıflandırdığı 'mineral bazlı sentetik yağ' grubudur. Endüstride gerçek sentetik yağlar Grup IV (Poli-alfa-olefin) ve Grup V (Ester Sentetik) yağlara verilen addır. Bu yağlar oldukça pahalı oldukları için yarış uygulamalarında veya uçaklar gibi özelleşmiş alanlarda kullanılıyorlar. Özetlemek gerekirse motor yağları Grup III süreçlerine tabi tutulan mineral baz yağların bir takım katkılar ile iyileştirilmiş halidir. Bu yağlar mineral yağlara oranlar çok daha geniş bir viskozite aralığı sunmanın yanı sıra metal yüzeylere daha iyi tutunma gibi faydalar sağlarlar. Bu nedenle mineral yağlar yerine sentetik yağları tercih etmek motor performansı ve motor ömrü bakımından doğru bir yaklaşım olacaktır.
  • Antifriz derecesi nasıl ölçülür ?
    Eskiden antifrizleri bomometre denilen cihazlar ile ölçmekteydik oysa yeni antifrizlerde durum farklıdır. Modern antifrizlerin ölçüm cihazı refraktometre denile optik ölçüm cihazıdır.

Telefon İle Destek Almak İçin:

Canlı Desteğe Bağlan!

bottom of page